Zipp – česko-německé kulturní projekty /

 

Světy života /


Utopie moderny: Zlín /


Kafka /


1968|1989 /

 
Iniciativa německé Spolkové
kulturní nadace
Kulturstiftung des Bundes
 

Milltown, Montana

Film Rainera Komerse (D 2009, 34 min.)

Get the Flash Player to see this player.


Kamera: Rainer Komers
Zvuk: Michel Klöfkorn
Střih: Bert Schmidt
Formát: Super 16
Produkce: Kloos & Co. Medien GmbH, Rainer Komers

Čas sám prostupuje film Rainera Komerse, pečlivě složenou koláž obrazů a působivých zvuků. Každý výjev vypráví příběh místa, které kdysi patřilo k největší důlní oblasti ve Spojených státech, ale bylo kontaminováno toxickými látkami a těžkými kovy. Snímek s minimem dialogů citlivě zobrazuje krajinu i lidi, kteří zde žijí a pracují: kovboje značkující svůj dobytek, indiány z kmene Černonožců pokládající základní kámen ke vzdělávacímu centru, trapery i hráče golfu, dělníky z křemíkových závodů, staré horníky i mladé učně soupeřící v soutěži hornických dovedností.
Milltown, Montana je místem zjizveným zásahy člověka, strnulým v postindustriální fázi, kde se zastavil čas. Narážky na dřívější prosperitu kraje konfrontuje filmový dokument s dnešním stavem tohoto místa, nabízejícím nulové vyhlídky do budoucna, a dramaticky tak podrývá celkový obraz Amerického snu.

Režisérův komentář:
„Vyrůstal jsem v Porúří a žiji ve městě Mühlheim, a tak mne zajímá otázka: co se stane, když průmysl odejde, jak pokračuje život a zrychlení, které kdysi vyvolaly technické procesy? Dojde k opětnému návratu k rytmu přírody? Dají se technika a věda sloučit s životem přírody? Jak žijí potomci tak zvaných „přírodních národů“, co si vlastně představují pod „pokrokem“ a jaký je jejich vztah k „zrychlení“? Již deset let se ve svých filmech zabývám pohyby odehrávajícími se v krajině. Mezi věcmi, lidmi a místy není žádná hierarchie, jsou si rovnocenné, zkoumané z hlediska jejich rytmu a gest. Proto v těchto filmech nejsou žádní protagonisté, jen vztahy a setkání, připravená a nepřipravená.“

Poznámka mentora, českého filmaře Miroslava Janka:
„Rainer Komers je neobvyklý filmař, který vypráví neobvyklým způsobem příběhy neobvyklých míst. Zprostředkovává divákovi jejich rytmus a zvláštní plynutí času. Neříká, co si máte myslet, naopak, nechá vás film spoluvytvářet. Nemluví německy, rusky, nebo anglicky, mluví filmovým jazykem. To je jeden z důvodů, proč jsem velice rád, že se mohu podílet na tvorbě jeho nového filmu.”

Filmová ocenění:
Film „Milltown Montana“ získal cenu Blicke Filmpreis 2009.
www.blicke.org

Na Big Sky Documentary Film Festival 2010, (Missoula, Montana, USA) zíkal film Excellence Award za Best Editing.

RAINER KOMERS
Narodil se r. 1944 v Gubenu. Spolupracoval se Studentskou filmovou společností v Bonnu. Vystudoval film na Umělecké akademii v Düseldorfu a dále pokračoval ve studiu filmu a fotografie na univerzitě v Essenu. Při práci na svých filmech už navštívil Aljašku, Ekvádor, Francii, Indii, Japonsko, Lotyšsko, Litvu, Rusko i Jemen. Jeho snímky byly uvedeny na německých stanicích 3SAT, HR, NDR, WDR nebo ZDF, dále francouzsko-německé ARTE a univerzitní TV PBS Montana. Rainer Komers přednáší o filmu v Berlíně, Düsseldorfu, Münsteru a ve Vídni. Žije a pracuje v Berlíně a v Mülheimu an der Ruhr v Německu. Jeho film „Nome Road System“ vyhrál cenu za nejlepší krátký film na festivalu v Torontě, Planet in Focus, v roce 2004; a prestižní cenu Ministerstva kultury Německé Spolkové republiky, s názvem German Short Film Award, v roce 2005.

Filmografie:
Ma’rib (2008)
Kobe (2006)
Nome Road System (Earthmoving) (2004)
NH 2 (Earthmoving) (2004)
B 224 (Earthmoving) (1999)
Ein Schloss für alle (1998)
Ofen aus (1993-95)
Lettischer Sommer (1992)
Erinnerung an Rheinhausen (1987-89)
Die Sterne der Heimat (1985)
Wer bezahlt für Hitler? (1983)
480 Tonnen bis viertel vor zehn (1981)
Zigeuner in Duisburg (1978-80)
2211 Büttel (1974)


Tiráž / Tisk